La vârsta de 14 ani, şi-a improvizat prima bibliotecă dintr-un şifonier vechi. Şi-a cumpărat o Biblie care avea coperţi şi hârtie speciale, dar pe care a dat 700 de lei, o avere la acea vreme. „M-a bătut tata că am dat atâţia bani pe o carte“, povesteşte Gheorghe Todor.
Pasiunea pentru carte l-a urmărit toată viaţa, alături de o altă preocupare constantă - fotografia. Făcea poze pe plajă, apoi a început să surprindă pe film imaginile oraşului său. „Am o colecţie de 2 milioane de fotografii din momentul Revoluţiei, plus imagini din oraşul Mangalia - vederi vechi şi imagini cu toate evenimentele importante ale urbei“, spune Todor. În anul 1991 a înfiinţat primul târg privat de carte din România, care s-a desfăşurat la Club Bazin, din staţiunea Neptun.
„Au urmat alte ediţii la Mangalia şi cel mai mare impact l-au avut acţiunile desfăşurate direct pe plajă. De aici a venit şi numele târgului - Carte la nisip“, povesteşte Gheorghe Todor. „Nu îmi venea să cred că 4.000 de oameni stăteau seara, direct pe nisip, să îl asculte spre exemplu pe Mircea Dinescu. Târgul a fost conceput iniţial ca o mare librărie, unde scriitorii se puteau întâlni cu editurile şi să încheie contracte, însă, treptat, s-a ajuns la întâlniri directe între scriitori şi public.
Într-o atmosferă relaxantă, fără sacouri şi pretenţiile unei lansări sofisticate, ci direct în picioarele goale sau în papuci, scriitorii au revenit cu mare plăcere an de an la Mangalia“, spune Todor. Târgul de carte de la Mangalia a însemnat şi un maraton de caricatură cu Ştefan Popa Popa’s, care nu se mai lăsa dus de la mare, dar şi literatură veche cu sprijinul regretatului Alexandru Condeescu, de la Muzeul Naţional al Literaturii Române.
Fiind vorba despre o manifestare privată, criza financiară s-a resimţit şi în cazul Târgului de carte, care, în acest an, şi-a anulat acţiunile. „Se simte o recesiune