Nicolae Florescu, din judeţul Olt, este unul dintre părinţii care avea bebeluşul internat la Maternitatea Giuleşti, luni seară, în momentul izbucnirii flăcărilor.
Fetiţa lui, Alexia-Gabriela, a murit a doua zi, la Spitalul Grigore Alexandrescu. Împreună cu soţia, bărbatul va primi un ajutor de la stat de 5.000 de lei, ca şi părinţii celorlalţi micuţi care au pierit în incendiul care a dus sistemul de sănătate din România în ziarele din toată lumea. Căci, dincolo de retorice emoţionale: „Ce simte un părinte când îi arde bebeluşul?“ sau de mirări despre absenţa eroului care să fi intervenit până la sosirea pompierilor, chiar dacă „era fum“, iar „clanţa, prea fierbinte“, întâmplarea, petrecută la una din cele mai moderne clinici din ţară, a pus luminile pe mizeria din spitale.
Unităţile medicale au datorii imense, bolnavii îşi cumpără din banii lor necesarul pentru operaţie, unii pacienţi îşi întrerup tratamentul pentru că nu îl mai pot plăti, mii de medici pleacă anual în alte ţări, în timp ce la noi posturile sunt blocate, iar salariile mici, după şase ani de facultate şi alţi patru-cinci de rezidenţiat, tocmai au fost reduse cu 25 la sută. Contribuţia la Asigurările de Sănătate, plătită lunar de fiecare angajat şi angajator, nu se virează direct sistemului sanitar, ci se varsă, laolaltă cu alte taxe, în Bugetul Consolidat al unui stat care împarte banii după voia guvernului. Şi care, deşi mor copii în spital după ce au fost internaţi cu fractură la mână, ne asigură: în România dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.