Daca dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial a fost vreo tara distrusa in totalitate, acea tara a fost Germania. Distrugeri si pierderi fara numar, provocate prin bombardamente, lupte in care au pierit milioane de germani si prin jaful aliatilor a ceea ce a mai ramas intreg din fabrici, tehnica si tehnologie, au adus tara intr-o situatie inimaginabila.
Si totusi, acest popor disciplinat si muncitor, printr-o activitate asidua si organizata a facut ca tara lor sa renasca din cenusa dupa nici 20 de ani de la incetarea razboiului, iar dupa anii 70 sa ajunga la nivelul de trai cel mai invidiat din Europa. Ce miracol s-a petrecut cu aceasta tara in asa de scurt timp?
Pe langa munca, care a avut desigur importanta ei, si-a adus contributia la acesta si organizarea societatii in clustere de exceptie, aduse la perfectiune de spiritul german, ordonat si metodic.
De la cititori: Poate deveni Romania o Elvetie orientala?
In oraselul german de 7.000 de locuitori in care traiesc functioneaza o asociatie numita Freiwillige Feuerwehr adica pompierii voluntari. Organizatia aceasta are o remiza cu 8 masini de interventie nu foarte noi, dar toate impecabil intretinute si stralucind de curatenie.
Acesti pompieri voluntari nu sunt remunerati de stat, asa ca numarul lor nu sperie pe nimeni: vreo 70 de voluntari, care se antreneaza metodic, fac instructaje de prim ajutor, tin lectii teoretice si practice legate de activitatea de stingere a incendiilor, fac si sport, mai au si sarbatori numai ale lor unde beau si cate o bere, adica duc si o viata sociala extrem de bogata si interesanta.
Printre ei sunt si pensionari, dar si copii, nimeni nu este refuzat pentru ca pentru fiecare se gaseste ceva util de facut. Deci, in oraselul meu, 1% din populatie activeaza intr-un cluster format din pompieri volunt