Magistratul a fost timp de nouă ani judecător, iar din 2006 a trecut în tabăra anchetatorilor. A învăţat arte marţiale şi a ajuns campioană europeană.
Alice Ruja este o „victimă“ a sutelor de cărţi poliţiste pe care le-a citit în copilărie. „Din clasa a V-a vroiam să fiu poliţistul care merge la faţa locului şi rezolvă crimele“, mărturiseşte Alice.
După terminarea liceului, ea a dat la Academia de Poliţie pentru a-şi urma visul, dar a fost respinsă din cauza staturii mici. Aşa că a dat la Drept, singurul domeniu care ar fi apropiat-o de munca unui anchetator.
„Judecătorii au activitate statică“
„M-au pasionat infracţiunile de omor şi medicina legală. Omorul este infracţiunea cea mai gravă, iar dacă cineva comite o crimă, el trebuie tras la răspundere. În ce priveşte medicina legală, aici m-a atras faptul că doar studiind un cadavru şi făcând analizele de rigoare poţi afla cum a murit, cu ce a fost lovit, fără a cunoaşte datele de anchetă“, a precizat procuroarea. După terminarea facultăţii, Alice Ruja a intrat în magistratură, cu gândul să ajungă procuror, dar singurele locuri libere erau numai pentru funcţia de judecător.
„Nu mi-a plăcut că judecătorii au o activitate statică.Eu sunt activă şi să stau cu fundul pe scaun, să mă uit în dosare şi să dau hotărâri, nu era pe temperamentul meu“, a explicat Alice Ruja. Visul şi l-a împlinit în urmă cu patru ani, când a reuşit să ajungă procuror criminalist. În ceea ce priveşte modificările pe care le-ar aduce sistemului judiciar din România, procuroarea spune că ar fi necesar ca perioada de reţinere să fie mărită de la 24 la 72 de ore, la fel ca în alte ţări europene.
„În 24 de ore nu ai timp să îţi faci treaba. Într-un caz de omor, de exemplu, în 24 de ore trebuie făcută necropsia, de audiat martorii şi trebuie strânse probe suficient de puternice pentru