Nevasta inspectorului eparhial de la Mitropolia condusă de Bartolomeu Anania a coordonat o bună parte a afacerilor desfăşurate de preşedintele Băncii Transilvania şi este urmărită penal. Sursa: MIHAI ȘOICA
Unul dintre contabilii prin care Horia Ciorcilă, preşedintele CA al Băncii Transilvania, şi-a derulat operaţiunile financiare de-a lungul timpului este soţia inspectorului eparhial al Mitropoliei din Cluj-Napoca, Neculai Buda. Luna trecută, alături de alţi şapte inculpaţi, Horia Ciorcilă a fost trimis în judecată de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizate şi Terorism (DIICOT), pentru manipularea Bursei. În acest dosar, soţia inspectorului eparhial a fost audiată ca martor, ajungând, în final, să fie pusă sub urmărire penală, pentru depoziţie mincinoasă.
Soţia şefului de la Mitropolia Cluj, Raveca Buda, a fost interogată în legătură cu mai multe tranzacţii suspecte pe care le-a efectuat între 2006 şi 2008. În aceste tranzacţii apărea şi firma Dodworth Limited.
Procurorii susţin că această companie (având acţionariat anonim, protejat de legislaţia din Cipru) aparţine, de fapt, lui Horia Ciorcilă, fiind unul dintre vehiculele pe care, fentând piaţa, preşedintele Băncii Transilvania le-a folosit pentru a vinde acţiuni ale Băncii Transilvania (TLV) către Bank of Cyprus. Beneficiile obţinute de Ciorcilă din aceste operaţiuni s-au ridicat, potrivit magistraţilor, la 11,7 milioane de lei.
Împrumuturi-fantomă
Audierea Ravecăi Buda de către DIICOT a vizat o serie de contracte civile. Între noiembrie 2006 şi aprilie 2008, aceasta a împrumutat cu 3,020 milioane lei firma TMB Invest, fiind, la rândul său, împrumutată de Horia Ciorcilă cu aproximativ aceeaşi sumă: 3,037 milioane lei.
Creanţele pe care Raveca Buda le-a constituit împrumutând TBM Invest au fost ulterior cedate către Do