„Fumatul - Un viciu istoric" este o expoziţie itinerantă realizată de mai multe muzee din ţară. Pipe din spumă de mare, considerate adevărate opere de artă orientală, din lemn sau ceramică, dar şi alte accesorii, din vechime, care însoţeau plăcerea fumatului, pot fi admirate la Muzeul Judeţean de Istorie.
Şapte muzee din ţară şi-au reunit piesele descoperite de-a lungul timpului sau achziţionate de la colecţionari într-o expoziţie itinerantă de mare interes. Expoziţia „Un viciu istoric" conţine îndeosebi piese din oraşele Dunărene, aici fiind simţită mai mult influenţa turcească.
„Tutunul a fost introdus de turci în ţările cu o puternică influenţă otomană. Ei au adus în România pipele şi ciubucele, acele pipe lungi turceşti. Cele mai multe piese sunt din perioada 1450-1500 şi reprezintă descoperiri arheologice, colecţii particulare sau achiziţii muzeale", a spus Dinu Crăciun, muzeograf. Muzeul de Istorie din Braşov a constribuit la expoziţie cu pipede porţelan germane şi veneţiene, de o mare însemnătate istorică.
Expoziţia ilustrează debutul tutunului, din sec VI, când era folosit în ritualurile religioase sau în scopuri curative, mai ales pentru vindecarea muşcăturilor de şarpe. „Inedit este că, Diego Rodriguez, un navigator spaniol, cunoscut drept primul fumător european, a fost acuzat de soţia sa că «că înghite foc şi scoate fum pe nas». Acest lucru a dus la condamnarea navigatorului de către Inchiziţia spaniolă, pentru legături cu diavolul", a mai spus Dinu Căciun. Cu timpul, gestul de a fuma a evoluat, fiind o practică elitistă.
Pipe din spumă de mare
Cercetătorii indică existenţa viciului încă din Evul Mediu. Fumatul cu pipă a îmbrăcat, însă, multiple forme, în funcţie de specificul fiecărei regiuni istorice. Exponatele din Dobrogea indică predilecţia pentru pipele din ceramică, dar şi pentru pipele din spu