Bolnavii cronici din judeţul Tulcea care depind de tratamente costisitoare ar putea fi nevoiţi să-şi procure mediacmentele din surse proprii. Farmaciile care încă mai elibereaza astfel de reţete ar putea decide sistarea onorării prescripţiilor.
Situatia este cu atât mai gravă cu cât nimeni nu ştie când se va rezolva problema fondurilor. În Tulcea, numai pentru cei 16.800 de bolnavi cronici, incluşi în programele de sănătate suma lunară necesară decontării reţetelor este de 3 miliarde de lei vechi. Alte zece miliarde reprezintă decontarea sumelor pentru prescripţiile cu şi fără contribuţie personală. Slalom
Tulcenii nu ştiu căror farmacii să se adreseze.
„Până acum am fost la patru farmacii şi mi-au spsu că nu eliberează. Abia aici am găsit medicamentele pentru inimă. La noi mai dau, dar în Constanţa am auzit că nu se dă de loc. Murim cu zile. Dacă nu le dă bani de la Bucureşti, sigur nu mai dau medicamente nici la noi. Avem pensii mici şi cu ce să ne mai cumpărăm şi medicamente şi mâncare. Nu mai spun de întreţienere“, a spus Aneta Lovrin, de 75 de ani, din Tulcea.
Incertitudine
„În acest moment doar lanţurile de farmacii eliberează medicamente cu şi fără contribuţie personală. Cel puţin aceasta este informaţia pe care o avem noi, pe surse neoficiale. Oficial, aşteptăm rectificarea bugetară.În acest moemnt nu avem bani pentru decontarea serviciilor acordate de farmaciile din judeţul Tulcea. Farmaciştii decid dacă eliberează sau nu prescripţiile medicale. În acest moment noi nu onorăm nicio plată”, a declarat Anişoara Radu, perşedintele Casei Judeţene de Asigurări Tulcea.
Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurari de Sănătate speră ca la începutul lunii viitoare să fie operată o rectificare bugetară care să deblocheze farmaciile, însă nimic nu este sigur în acest moment.
Până atunci bolnavii sunt sfătuiţi sa-şi procure di