În weekendul 27-29 august, oraşul Râşnov va fi ocupat de trupele aliate franco-belgo-britano-ceho-sloveno-bulgaro-române. Se recomandă locuitorilor să-i primească pe aceşti ostaşi cu prietenie, cu mese întinse şi bardace pline, căci altfel, însetaţi şi flămânzi după lungi marşuri, ei s-ar putea să rechiziţioneze toate proviziile găsite prin gpospodării.
Dar ce caută aceşti fercheşi soldaţi din toate armatele europene la Râşnov? Ei au fost invitaţi de oficialităţi să ia parte la Festivalul Istoric Academic "În numele trandafirului", aflat la a doua sa ediţie internaţonală. Nu vă temeţi de ei: oaspeţii sunt doar "ostaşi de duminică", dar foarte convinşi de misiunea lor de a reconstitui momente glorioase din istorie. Aceasta pentru că sunt ceea ce, în engleză, se numesc re-enactors (reînscenatori), oameni cu ocupaţii foarte variate dar perfect cunoscători ai perioadei istorice pe care o iubesc şi doresc să o reconstituie. Sunt două feluri de a da viaţă epocile trecute: fie prin "expoziţii de istorie vie" (living history), fie prin înscenarea unor mari bătălii (kriegspiel).
La Râşnov cele două se vor împleti într-un inspirat şi atractiv spectacol ce va debuta, în seara de vineri, 27 august, la orele 19.00, cu o revistă a trupelor, citirea unei proclamaţii, decorarea primarului şi a directorului festivalului cu medalia "Tradiţie Militară", plus un marş pe străzile principale ale oraşului. Nu trebuie uitat că 27 august este o dată importantă din istoria României moderne: cu 94 de ani în urmă, în acea zi din torida vară a lui 1916, a fost declarat război Imperiului Austro-Ungar şi ţara noastră s-a alăturat Aliaţilor.
Dar să ne continuăm programul: a doua zi, la orele 10.00, ostaşii vor întinde tabără în curtea Cetăţii Râşnov, iar vizitatorii vor vedea cum se trăieşte în campanie, care este echipamentul, uniforma şi armamentul fiecărei epoci istorice il