Incidentul tragic de la Maternitatea Giuleşti a scos în evidenţă, din nou, o parte dintre hibele cu care se confruntă sistemul de sănătate din România: insuficienţa personalului medical, lipsa de profesionalism a acestuia, dar şi greşelile care se fac în ceea ce priveşte alocarea fondurilor pentru spitale. Sursa: Mediafax
1 /.
„Evenimentul zilei” a dezvăluit, în premieră, una dintre ipotezele dezastrului: asistentele care erau de serviciu în acea seară, inclusiv cea care ar fi trebuit să ţină sub observaţie salonul de Terapie Intensivă, petreceau de Sfânta Maria.
Tot astăzi, evz.ro a dezbătut împreună cu Carmen Nemeş, preşedinte al Comisiei de Sănătate şi Protecţie Socială a Consiliului General al Capitalei, problemele cu care se confruntă administraţia locală după preluarea în subordine a unităţilor spitaliceşti.
Am aflat, astfel, că atribuţiile Comisiei de Sănătate se limitează strict la avizarea proiectelor de hotărâri în domeniul sănătăţii ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti, dar şi de control modului în care s-au folosit fondurile alocate.
Maternitatea Giuleşti se autofinanţează
În condiţiile în care, în Capitală, majoriatatea unităţilor sanitare au cerut de la bugetul local sume importante de bani pentru finanţare, Maternitatea Giuleşti a reprezentat un caz special din acest punct de vedere. "Cei de la Giuleşti au cerut cei mai puţini bani, pentru că sunt printre puţinele, cbhiar printre primele spitale care se autofinanţează", ne-a explicat Carmen Nemeş.
Astfel, pe lista Comisiei de Sănătate Maternitatea Giuleşti figurează cu cei mai puţini bani acordaţi de la buget pentru anul 2009, 2,65 de milioane de lei noi, sumă cheltuită exclusiv pentru plata utilităţilor.Comparând cu fondurile atribuite Spitalului Malaxa, de exemplu, 26,280 de lei noi, suma este incomparabil mai mică.
Cine pedepseşte @N_