În Mamaia, cel mai înaintat rând de şezlonguri este spălat de valurile mării. În Costineşti, plaja de la epavă este tot mai îngustă. Iar la Tuzla, surparea falezei ameninţă farul de pe ţărm. Previziunile nu sunt deloc liniştitoare: peste 20 de ani, plaja din partea de sud a staţiunii Mamaia nu va mai exista, iar linia mării va ajunge sub balcoanele hotelurilor. Sursa: Andreea Dogar
Peste tot în lume, oamenii pierd adesea lupta cu natura. Scenariul s-ar putea repeta şi la noi.
Plajele de la Mamaia şi din Eforie Nord sunt cele mai afectate de eroziunea costieră. „În Mamaia, media anuală de erodare este de 2-3 metri pe an. În Eforie Nord, spre sud, în ultimii 20 de ani s-au erodat 50 de metri. Este foarte mult pentru o plajă aşa micuţă”, spune Dănuţ Diaconeasa, geolog la Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”, specializat în morfodinamica litorală.
Situaţia este gravă în special pentru Mamaia, mai vulnerabilă decât vecina din sud. Dacă în Eforie substratul ţărmului este dur, alcătuit dintr-o placă de calcar, Mamaia se află pe o simplă limbă de nisip, între mare şi Lacul Siutghiol.
Peste 20 de ani, dacă nu se va face nimic pentru a stopa eroziunea, marea va ajunge la aliniamentul hotelurilor precum Dacia sau Parc. Aceasta este concluzia la care a ajuns cercetarea realizată în perioada 2005-2007 de Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională (JICA) şi de specialişti români, finanţată de Guvernul Japoniei. În urma simulărilor a rezultat că apa va avansa 40 de metri, iar plajele din sudul staţiunii vor fi înghiţite de mare.
Eroziunea-record de pe litoralul nostru: 400 de metri în 50 de ani
Cu excepţia staţiunii Saturn, nici plajele din sud, precum cele din Venus, Jupiter, Neptun sau Mangalia nu stau mai bine. „Se erodează încet şi sigur”, arată Diaconeasa.
În schimb, în Ef