Muzeul îşi are sediul în vechea sinagogă construită în 1876.Şimleul este singurul oraş din nordul Transilvaniei care are un muzeu al Holocaustului. Oraşul de „sub Măgură” a devenit în ultimii ani un punct de referinţă pentru specialiştii interesaţi de istoria evreilor, dar şi pentru turişti.
Sălăjenii pasionaţi de istoria locală, dar şi de cea al celui de al doilea război mondial, pot face o veritabilă călătorie în timp la Muzeul Holocaustului din Şimleu Silvaniei.
Situată în centru oraşului, în imediata apropiere a primăriei, vechea sinagogă evreiască a devenit în ultimii ani un veritabil brand pentru oraş, un loc căutat atât de istorici şi specialişti, cât şi de turiştii care vor să afle lucruri inedite despre comunitatea evreiască din Şimleu şi din judeţ şi despre calvarul prin care au trecut evreii în timpul celui de al doilea război mondial.
Sinagoga se putea transforma în night-club
„În anul 2001, Alex Hecht, un evreu american originar din Nuşfalău (comună învecinată cu Şimleu) a venit în ţară pentru a clarifica situaţia juridică a terenurilor lăsate moştenire de părinţii săi. Împreună cu alte două persoane de origine evreiască au constituit Jewish Architectural Heritage Foundation şi Asociația Memorială "Hebraica" Nușfalău, asociaţii care au început să strângă fonduri pentru reabilitarea vechii sinagogi. Iniţiativa lor a venit la timp, pentru că altfel clădirea era cât pe aci să se transforme în club de noapte”, spune Daniel Stejeran, directorul muzeului.
Lecţii de istorie gratis
Cu donaţii din străinătate, vechea sinagogă a devenit muzeu al Holocaustului, iar din 2005 poate fi vizitată, gratuit, de public. „Vizitatorii pot veni zilnic, de la 10.00 la 17.00 în timpul săptămânii şi de la 11.00 la 15.00 sâmbăta şi duminica. Cei interesaţi au ocazia să vadă mărturii ale supravieţuitorilor Holocaustului d