Deşi şefii asociaţiilor proprietarilor de păşuni şi de păduri ar trebui să fie gospodari exemplari, mulţi se dovedesc urmaşi fideli ai preşedinţilor de CAP-uri din vremea comunismului.
Acesta e şi portretul pe care localnicii din Alparea, proprietari pe 300 de hectare de păşune şi 150 de hectare de pădure, îl fac consilierului local PDL Dumitru Mercea, pe care îl acuză că a uzurpat conducerea Asociaţiei Alpăreana pentru a vinde în interesul lui personal pământurile obştei. Însuşi reporterul BIHOREANULUI a jucat rolul unui client dornic să cumpere teren "de la Mercea" şi, deşi legea interzice înstrăinarea pământurilor, bărbatul s-a arătat gata să facă târgul. Fără să-i pese nici de lege, nici de consăteni, ci doar de banii care i-ar intra în buzunar...
Uzurpatorul
Înfiinţată în 2004, Asociaţia Alpăreana 60 reuneşte 257 de săteni ai căror familii au avut încă din 1938 diverse suprafeţe de păşune şi de pădure constituite într-un aşa-numit composesorat. Adică o organizaţie obştească ce administrează în comun terenurile, fără ca membrii ei să poată dispune, individual, de cota de teren deţinută.
"Scopul Asociaţiei era să administreze păşunea aşa încât fiecare localnic să primească bani pentru închirierea ei şi să gestioneze pădurea pentru ca fiecare membru să aibă asigurate lemne de foc, proporţional cu cota-parte de teren pe care o are", spune Dumitru Mălan (foto), ales iniţial ca preşedinte al organizaţiei.
La început, oamenii au stabilit să închirieze păşunea, pe un an, unui cioban contra sumei de 5.000 de lei, iar o altă parte să fie împărţită în loturi care să fie concesionate pe 99 de ani tinerilor sub 35 de ani din familiile membrilor, pentru construcţia de case. "Legea nu permite să se vândă nimic din terenuri, iar concesionarea era singura formă legală de a împărţi locuri de casă".
Când să se treacă, însă, la fapte, unul din