Faţă de vacanţele tradiţionale, cele cu bicicleta implică mai puţină cheltuială, dar mai multă aventură şi distracţie în locuri încă nedescoperite.
Pentru a pleca în concediu pe două roţi, cei interesaţi trebuie să deţină în primul rând o bicicletă care să facă faţă unui traseu offroad, să fie uşoară, cu frâne bune, iar roţile să nu se descentreze.
Echipamentul trebuie să fie unul special, confortabil, care să permită pielii să respire, iar rucsacul să conţină strictul necesar, eventual o cameră de schimb pentru bicicletă. „Ideal ar fi să nu porţi nimic în spate, pentru a fi mai uşor şi pentru a te deplasa mai repede. Plus că trebuie să faci neapărat o revizie la bicicletă înainte de a pleca“, a spus Andrei Ivaşc, un ieşean de 31 de ani care practică acest tip de drumeţie de peste şapte ani.
Vacanţa pe două roţi se adresează tuturor turiştilor dispuşi să facă mişcare. „Nu există limită de vârstă. Cunosc un tip de 50 de ani din Iaşi care iese în fiecare an cu bicla. Oamenii sunt comozi şi preferă în special locurile amenajate. Însă dacă vrei aventura, o găseşti“, a mai spus Andrei.
Aventură cu 100 de euro
Acesta, împreună cu un grup de prieteni, se urcă în fiecare an pe biciclete, ajung la destinaţie cu trenul, după care încep să pedaleze pe trasee bine stabilite prin GPS. De regulă, îşi fixează şi un buget, pe care nu îl depăşesc. „De câţiva ani avem un buget de 100 de euro în care intră o cazare ieftină, mâncarea, plus alte cheltuieli. Pentru o săptămână de pedalat, ne ajunge“, a spus Iulian Marcu, colegul de drum al lui Andrei. Grupul de biciclişti evită drumurile asfaltate şi le aleg pe cele de ţară, care le permit să ajungă mai repede în locuri nedescoperite.
Experienţe unice în Neamţ şi Bacău
„În Europa sunt milioane de biciclişti, cu trasee speciale pentru mountain-bike, dar la noi sunt doar cel