In jur de 20 de milioane de oameni sunt afectati de inundatiile devastatoare din Pakistan. Tara s-a afundat in foamete, mizerie si resemnare. Iar, ajutoarele internationale intarzie sa apara. De ce, oare?
"Comisia Europeana este un donator generos. Am pus la dispozitia Pakistanului 40 de milioane de euro. Noi am fost primii care au trimis ajutoare financiare, pentru a-i ajuta pe cei afectati de catastrofa naturala", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Feran Taradelas, analizeaza dw-world.de
Nikolas Sarkozy sustine ca "s-ar fi putut face cu siguranta mai mult". "Dupa Haiti si incendiile din Rusia, vor trebui create capacitati adevarate de reactie a Europei, in fata acestor tipuri de criza", a declarat presedintele francez.
Proportiile catastrofei din Pakistan, depasesc cu mult pe acelea provocate in 2003 de valurile tsunami din sud-estul Asiei. Atunci, au pierit 230.000 de oameni. Acum, in Pakistan victimele sunt 1800. Dar, nu asta e marea problema.
Un sfert din teritoriul pakistanez este sub ape, fiind afectati in jur de 20 de milioane de oameni. Apa potabila, hrana, imbracaminte, lipseste tot. Oamenii cauta ajutor si au nevoie de o interventie urgenta.
Sute de mii de pakistanezi isi pot pierde viata, iar acest lucru nu trebuie omis.
Si de aceasta data, intr-adevar, predomina vechile idei preconcepute: cu cat sunt mai multe victimele, cu atat mai mare este disponibilitatea financiara a statelor lumii. Pna la mijlocul saptamanii trecute, in Germania, a fost stransa suma de doar 140.000 de euro. Prin comparatie, dupa cutremurul din Haiti, in aceeasi perioada de timp au fost stranse 8 milioane euro.
Lipsesc simpatiile fata de Pakistan, lipseste initiativa personala a multor oameni potenti. Pentru ca simtim ca nu avem nimic in comun cu aceasta tara. Dimpotriva, ne aducem