Șapte țigani bihoreni au făcut parte din prima tranșă de repatriați, alungați începând de joi, din Franța în România. Potrivit informațiilor primite de la Biroul Județean pentru Rromi, al prefecturii Bihor, cei șapte sunt originari din localitățile Tinca, Ineu și Crestur.
Țiganii au acceptat repatrierea voluntară în schimbul a 300 de euro pe cap de adult şi 100 de euro pentru fiecare copil minor. Carmen Mitricioiu, reprezentanta Biroului Județean pentru Rromi, a confirmat că pe lista primită de la București figurau șapte persoane de etnie rromă, din județul Bihor. „Cei șapte au ajuns ieri în capitala României, de la Lyon", a spus Carmen Mitricioiu. Ioan Lakatos, care este consultant pe probleme legate de rromi, la Administrația Socială - Comunitară Oradea, nu știe dacă repatriații au ajuns sau nu la casele lor și nici dacă aceștia mai au de gând să plece din țară, în perioada imediat următoare.
Controversă
Acţiunile de evacuare a taberelor de rromi din Franţa şi repatrierea lor sunt în concordanţă cu noile măsuri în materie de securitate anunţate de preşedintele francez Nicolas Sarkozy. La sfârşitul lui iulie, autorităţile franceze anunţaseră că jumătate dintre taberele ilegale de rromi, estimate la circa 300, vor fi desfiinţate în următoarele trei luni. Franţa a început joi repatrierea a câtorva sute de romi către România şi Bulgaria, pe fondul criticilor virulente de rasism şi discriminare faţă de o comunitate vulnerabilă.