Tânăra a luat la pas oraşul şi i-a descoperit clădirile vechi, aproape năruite, a cules poveştile lor şi, împreună cu alţi colegi, a stabilit trasee pentru cei ce vor să colinde şi să cunoască Bucureştiul.
Într-o zi, aproape de vacanţa de vară, profesorul de geografie a intrat în clasă şi şi-a întrebat elevii dacă vor să participe ca voluntari la proiectul „Harta Verde“, ce-şi propune să identifice problemele unor oraşe şi să vină cu idei pentru dezvoltarea lor durabilă.
„La început a fost o joacă, un «ce să fac şi eu vara asta?». Mi s-a părut un proiect deosebit, care mi-a dat şansa de a face mai mult decât fac alţii la vârsta mea“, povesteşte Mădălina.
Liceeni s-au împărţit în grupe şi şi-au stabilit ţinte: unii şi-au propus să rezolve problemele de trafic din nordul Bucureştiului, alţii să reabiliteze parcul Izvor, însă echipa Mădălinei şi-a propus să descopere oraşul şi să-i scoată la lumină valorile.
Bucureştiul într-o zi
Alături de colegi, Mădălina a luat la pas Bucureştiul scotocind după monumentele istorice ignorate. A stat de vorbă cu oameni care locuiesc în case vechi sau cu vecinii acestora, au cules poveşti, iar apoi şi-a dublat munca de teren cu ore bune de stat în bibliotecă şi căutând în arhive istoriile Bucureştilor.
Timp de doi ani, Mădălina a lucrat la proiectul care a prins contur, „Bucureştiul într-o zi“, care le propune bucureştenilor trei trasee turistice: Bulevardul Kiseleff, Calea Victoriei si Centrul Vechi, de-a lungul cărora pot vizita mai bine de 300 de obiective.
Puţini dintre bucureştenii cu „acte în regulă“ ştiu că pe strada Smârdan, la numărul 39, este locul unde politicienii vremii au decis ca Alexandru Ioan Cuza să fie domn al Moldovei şi al Ţării Româneşti, monument de patrimoniu ce acum se află în paragină.
„Dar nu cred că e vina bucureştenilor că nu cunosc aceste is