Bursa a înregistrat ieri a doua zi de scădere, însă rulajele s-au menţinut foarte reduse, transferurile cu acţiuni cumulând abia 2,7 mil. euro. SIF-urile au avut cel mai mult de suferit, acestea pierzând în medie 1,1%, în timp ce indicele BET a trecut doar în ultimele minute ale şedinţei uşor pe minus. Indicele BET-C a coborât cu 0,2%. Brokerii spun că sunt investitori care ar dori să acumuleze titluri din piaţă însă lichiditatea foarte scăzută din această perioadă nu le permite să intre la cumpărare fără să urce foarte mult preţul.
Se simte în piaţă absenţa market-makerilor (formatori de piaţă - n.red.). Ar fi investitori dispuşi să investească pe Bursă, dar nu este destulă lichiditate. Adică sunt foarte multe companii subevaluate, dar nici volumele pe acestea nu sunt ridicate şi din această cauză piaţa noastră este ignorată. Şi pe Petrom şi Azomureş, acţiuni pe care a existat interes, nu este destulă lichiditate şi investitorii acumulează foarte greu", spune Darie Moldovan, directorul de operaţiuni al Broker Cluj.
Titlurile Azomureş Tg.-Mureş (AZO) au fost ieri cele mai tranzacţionate, valoarea transferurilor cumulând aproape 2,5 mil. lei şi au vizat transferul unui pachet de până la 1% din capitalul societăţii.
Pe finalul şedinţei însă marcările de profit de pe aceste titluri au dus cotaţia în jos cu 2,7%. Acţiunile Azomureş au înregistrat anul acesta cel mai mare avans din piaţă, cotaţia urcând cu peste 90% de la finele anului precedent.
Titlurile SIF Oltenia (SIF5), care de obicei atrăgeau cele mai mari rulaje, au stagnat pe un volum foarte redus, de 0,7 milioane de lei, în timp ce acţiunile SIF Moldova (SIF2) au pierdut 1,8%.
Acţiunile Petrom (SNP) şi titlurile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat creşteri uşoare, de 0,3%, acestea din urmă fiind intens tranzacţionate, cumulând peste 350 de transferuri în cursul şedinţei