Milioane de persoane aplică, în fiecare an, pentru vize peste Ocean. Pentru SUA aleg "Loteria Vizelor", un program creat de Statele Unite ale Americii pentru cetăţenii statelor cu rate mici de imigrare. În fiecare an, americanii pun la bătaie maximum 55.000 de vize în acest program, ”Diversity Visa”. Printre norocoşi se numără şi câteva sute de români. Sursa: Reuters
În etapa ”Diversity Visa 2010” (cei care vor pleca în acest an, dar au fost selecţionaţi în 2008), au intrat aproximativ 600 de români.
Pentru Canada, programul de imigrare este coordonat de Ministerul Canadian de Imigraţie. Procedura durează în medie doi ani, iar cei care fac acest pas sunt români care aleg emigrarea definitivă, împreună cu familia.
Spre deosebire de românii care emigrează în ţări europene, unde migraţia are mai mult un caracter temporar, migraţia peste Ocean este una permanentă, iar cei care se angajează în acest proces îşi asumă şi avantajele şi dezavantajele care vin odată cu alegerea acestor destinaţii atât de îndepărtate.
Tocmai pentru că avem două state atât de îndepărtate, iar migraţia este una definitivă, şi reţeta succesului de peste Ocean conţine ingrediente uşor diferite faţă de reţeta europeană.
Evz.ro a vorbit cu câţiva reprezentanţi ai comunităţii de români din SUA şi Canada, iar pe baza experienţei lor am conturat câteva elemente importante pentru cei care se gândesc să facă pasul emigrării peste Ocean, ori l-au făcut deja şi aşteaptă opinia altor români.
Viza, prima barieră
Cu cât este mai dificil de obţinut "permisul" de plecare, cu atât unii români se aşteaptă ca viaţa lor să fie mai diferită, în sensul pozitiv, odată ajunşi la destinaţie.
Acesta a fost unul dintre aspectele pozitive pe care Mariana Mihuţ şi familia ei le-au luat în considerare în momentul în care au decis să lase s