Dragos Gheorghiu si-a inceput cariera profesionala ca arhitect diplomat (la Institutul Ion Mincu) si apoi ca designer diplomat (la Institutul Nicolae Grigorescu), dar in ultimii 30 de ani si-a indreptat activitatea teoretica catre antropologia culturala. S-a apropiat de stiintele umane (antropologie si arheologie) avand o educatie vizuala si tehnologica profesionala, aceasta ajutandu-l sa aiba o abordare mai profunda a culturii materiale a trecutului.
Acum optsprezece ani a terminat un doctorat in antropologie istorica la Universitatea din Bucuresti, continuat cu o bursa Fulbright post-doctorat la Universitatea Californiei din Berkeley, Departamentul de Arheologie, la care a fost cercetator asociat timp de doi ani de zile, dupa terminarea bursei.
Incepand cu anii '90 a inceput sa aplice cunostintele anterioare de tehnologie de constructie si utilizare ergonomica a obiectelor (de la unelte si pana la case) in cazul arheologiei teoretice si experimentale.
A predat in ultimii douazeci de ani la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti cursuri de ceramica veche, arta preistorica, antropologie culturala si habitat.
In ultimii ani a fost Director de Cercetare, Prorector responsabil cu cercetarea si Directorul Proiectului Vadastra la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti.
In prezent este profesor la master si doctorat la Facultatea de Arte Decorative unde preda cursuri de antropologia locuirii si este profesor asociat la Instituto Terra e Memoria, din Maçao, Portugalia.
Este Fellow la Centrul de Studii Avansate in Arte Vizuale al Galeriei Nationale din Washington D.C., membru in biroul Comisiei 14 Neolitic al UISPP (Union Internationale des Societées de Préhistoire et Protohistoire), membru al Asociatiei Europene de Arheologie si al Societatii Europene de Ceramica.
In ultimul deceniu a avut o activitate editoriala