Rusia a vândut cel mai mic volum de obligaţiuni denominate în ruble cu scadenţa în 2014 din ultimele mai mult de două luni, în condiţiile în care investitorii au cerut randamente mai mari. Investitorii au reacţionat astfel din cauza celei mai severe secete din ultimii 50 de ani, care a dus la creşterea preţurilor la alimente, scrie Bloomberg.
Ministerul rus al Finanţelor a atras doar 1,2 miliarde de ruble (31 mil. euro) sau 6% din valoarea totală a titlurilor de stat oferite, evaluate la 20 de miliarde de ruble, cea mai mică sumă de la licitaţia de pe 2 iunie, conform datelor băncii centrale. Randamentul titlurilor cu scadenţa în noiembrie 2014 a fost stabilit la 6,92% pe an.
Guvernul trebuie să ofere cel puţin 10 puncte de bază sau 0,10% mai mult pentru a face obligaţiunile atractive, potrivit creditorilor ruşi Bank Zenit şi IFC Metropol.
Investitorii ezită să cumpere titluri care ajung la scadenţă în mai mult de doi ani, în condiţiile în care accelerarea creşterii preţurilor ameninţă să împingă în sus costurile de finanţare.
Preţurile cerealelor au înregistrat cea mai mare creştere lunară din mai 2008 luna trecută.
Rusia a instituit o interdicţie temporară asupra exporturilor de cereale, începând cu 15 august, după ce seceta a redus producţia ţării cu 38%.
Temerile referitoare la inflaţie au determinat investitorii să nu cumpere obligaţiuni în această săptămână, a declarat ministrul adjunct de finanţe Dmitri Pankin.
Rusia are nevoie să atragă 1.200 de miliarde de ruble (31 mld. euro) prin oferte de obligaţiuni locale pentru a-şi putea finanţa un deficit care poate atinge 2.400 de miliarde de ruble (62 mld. euro). Vânzările din 2010 au totalizat până acum doar 249 de miliarde de ruble.
Rusia a vândut cel mai mic volum de obligaţiuni denominate în ruble cu scadenţa în 2014 din ultimele mai mult de două luni, în condiţiile