Turiştii cu probleme de sănătate şi cei care nu au bani pentru vacanţă vin să se pună pe picioare la Lacu Sărat. Proprietăţile curative ale nămolului sapropelic din staţiunea brăileană sunt atestate încă din 1861, când turcii intrau călare în lac pentru a-şi vindeca durerile de oase.
La doar cinci kilometri de oraşul Brăila se află o oază de sănătate. Staţiunea Lacu Sărat, cunoscută pentru nămolul şi calităţile apei sărate, este soluţia cea mai ieftină pentru cei care nu-şi permit o vacanţă costisitoare.
Nămolul cu proprietăţi curative atrage în fiecare an peste 5.000 de oameni din toate colţurile ţării. Medicii din baza de tratament povestesc că mulţi vin în cârje, iar după câteva şedinţe pleacă pe picioarele lor acasă.
După un an în care existenţa lacului a fost pusă la grea încercare, apa fiind atât de mică încât nămolul foarte bogat în sare provoca iritaţii pe piele, situaţia s-a schimbat radical. Ploile abundente au mărit nivelul apei, iar numărul turiştilor a crescut. Deşi mai puţini decât în alţi ani, oamenii continuă să vină pentru tratament şi relaxare.
La marea cu nămol
Cei cu venituri reduse preferă să stea la pădure, unde accesul la apă şi nămol e gratuit. Cine vrea să stea la plajă în spaţiul amenajat plăteşte patru lei pentru a intra şi încă şapte lei dacă doreşte să lenevească pe şezlong.
Aici e mai multă iarbă, sunt duşuri şi toalete, în timp ce la pădure oamenii încălzesc la soare apă în sticle ca să se spele de nămol şi sare.
„Nu avem unde să mergem în altă parte. Drumul până aici nu costă foarte mult şi intrarea este o nimica toată. Poţi sta toată ziua cu copiii. Venim de dimineaţă şi ocupăm două locuri, unul la soare şi unul la umbră. La prânz, când e soarele arzător, ne retragem la umbră", spune brăileanca Violeta Turcu (32 de ani).
„Vin dimineaţă şi stau până la 12.00, apoi mă retrag la umbră