In Bucuresti vedem blocuri cu forme stranii, contraindicate in tari seismice. Crapaturi care apar la cateva zile dupa darea in folosinta, masuratori care indica un grad mare de risc, firme fantoma care construiesc dupa proiecte falsificate si autoritati iresponsabile care gireaza cu semnatura lor imobile nesigure: ilegalitatile si neregulile apar revoltator de des la cladirile noi. E nevoie de schimbarea imediata a legislatiei in domeniul constructiilor. Campania "Exista viata dupa cutremur", pe care ati urmarit-o la stirile PROTV a avut un scop clar: cerem autoritatilor sa puna viata noastra pe primul plan si sa ia imediat masuri pentru a-i obliga pe dezvoltatori si constructori sa isi faca munca responsabil, legal si fara rabat de la calitate.
Intre Chile si Romania e o distanta mai mare de 14 mii de kilometri: in materie de constructii, ne despart cateva decenii. Expertii nostri ar putea invata cate ceva din lectia chiliana, dar guvernul nu le da fonduri pentru cercetare. Mai grav insa e faptul ca legislatia romaneasca le permite unor asa-zisi investitori sa falsifice proiecte si sa construiasca prost, cu acte in regula. Expertii avertizeaza: un seism mare poate lovi in orice moment. Viata noastra e in pericol.
Bucuresti, strada Aurel Vlaicu. Un bloc de 9 etaje rasarit intre case. Inestetic, ciudat si, mai ales, periculos. Agitatia starnita printre vecini n-a sensibilizat pe nimeni, asa ca blocul a ramas infipt printre imobilele vechi, de valoare, amenintate acum de colos. Calvarul a inceput, spun oamenii, cand un investitor, patron al unei firme de constructii, s-ar fi asociat cu doi proprietari de cladiri din zona si le-a propus sa construiasca un bloc pe terenul lor, dandu-le la schimb apartamente. Casele au fost demolate si uriasa constructie a pornit in stil romanesc. Au spus ca fac un bloc cu 4 etaje. Cladirea s-a extins si a ajuns un bloc d