Originar din Republica Moldova, artistul încântă publicul focşănean cântând la clarinet şi luptă pentru reînfiinţarea filarmonicii în oraşul de pe Milcov.
Vasile Calmîş a pornit pe drumul muzicii clasice în cadrul unui club din Chişinău, unde cânta la fluier. La 14 ani a început Liceul de Muzică în Braşov. A fost îndrumat de tatăl său să se mute definitiv în România.
„Tatăl meu a militat mereu pentru unirea Republicii Moldova cu România, de aceea a ţinut să merg la şcoală în România", ne explică muzicianul. În timpul liceului a făcut parte din ansamblul folcloric „Crai nou" cu care a mers în turnee în străinătate în Germania, Irlanda şi Austria unde a cântat la fluer şi la clarinet.
Tenor şi instrumentist
Pentru a se specializa în domeniu, Vasile Calmîş a făcut şi Facultatea de Muzică la Braşov când a colaborat cu Teatrul Liric din Braşov. S-a angajat apoi ca instrumentist la Filarmonica din Bacău „Mihail Jora", lucrând concomitet ca profesor de muzică la catedra de clarinet a Liceului de Artă din Bacău.
A avut turnee în ţară şi în străinătate ca angajat al Filarmonicii din Bacău, dar a colaborat şi cu alte filarmonici din ţară: Braşov, Botoşani, Iaşi şi Ploieşti.
După ce s-a căsătorit cu o focşăneancă, s-a mutat în oraşul de pe Milcov. Face parte din cvartetul „Accord" ca tenor şi încearcă să reînfiinţeze filarmonica din Focşani alături de conducerea Ateneului Popular „Maior Gh. Pastia".
Caffe concert la Focşani
Pentru că în lumea artei este greu să supravieţuieşti financiar, Vasile Calmîş încearcă să pătrundă în restaurante. Vrea să susţină vestitele caffe concert - uri.
„Mi-am achiziţionat un saxofon să încerc să susţin spectacole gen caffe concert în restaurante. Probabil în colaborare cu un alt muzician, ştiu eu, un pianist vom reuşi să încheiem ceva colaborări