Băcăuanii cu salarii mici merg cu 20 de lei la piaţă pentru a face cumpărături şi renunţă la toate produsele care nu le sunt absolut necesare.
Tarabe pline cu legume, verdeţuri şi fructe, vânzători dornici să plece acasă bucuroşi că au scăpat de marfă şi clienţi rătăciţi în căutarea celui mai mic preţ. Aşa arată Piaţa Centrală din municipiul Bacău, la doar câteva zile după ce foarte mulţi bugetari au încasat primele lefuri reduse cu 25%. Chiar dacă pe tarabe sunt produse de tot felul, preţul este cel care dictează în aceste zile interesul şi alegerile clienţilor. Pentru că au simţit deja care este reţeta succesului, vânzătorii au început să aplice strategii de marketing care mai de care mai atrăgătoare.
Bani puţini, sacoşe goale
„Am roşii pentru toate buzunarele. Şi pentru cei cu leafa mică şi pentru cei cu punga mare. Roşiile ieftine costă 2,5 lei kilogramul, iar cele mai scumpe 5 lei. Diferenţa se vede însă la calitate. Cele mai ieftine sunt mici şi crăpate în unele locuri“, ne-a spus Vasile Nicodim, unul dintre pieţari. Pentru băcăuani, ziua în care trebuie să iasă la cumpărături s-a transformat într-un mare chin. Nu pentru că ar avea de cărat sacoşe pline până acasă, ci din cauză ca se văd nevoiţi să renunţe la multe dintre produsele care în altă perioadă nu le lipseau din frigidere.
Cumpărături la bucată
„Am venit la cumpărături cu 20 de lei. Nu-mi mai permit să cumpăr un kilogram de roşii, unul de ardei şi altul de gogoşari. Acum mă rezum la două roşii, un ardei gras şi cam atât. Mai cumpăr ceva verdeaţă şi gata piaţa“, a recunoscut Georgeta Sofronie, o băcăuancă al cărei salariu a fost micşorat cu 25%.
Nici fructele nu mai au mare căutare. Cum un kilogram de mere costă între 3,5 lei şi 5 lei, în funcţie de calitate şi de soi, iar un kilogram de pepene verde 1,3 lei, clienţii nu se lasă foarte uşor îndupleca