Un sondaj realizat în perioada aprilie-mai 2010 de către Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Mureş arată că 53,6% dintre târgumureşeni se simt într-un grad ridicat de siguranţă, iar 74,9% consideră că poliţiştii sunt deschişi şi uşor de abordat. Peste 62% spun că poliţiştii tratează corect cetăţenii.
Deşi sondajul realizat de ATOP îi pune în lumină bună pe poliţiştii târgumureşeni, rezultatul chestionarului a arătat o serie de probleme cu care se confruntă cetăţenii. „Locuitorii din Târgu-Mureş spun că cele mai agasante probleme sunt cerşetoria, care îi enervează şi furturile mici. Aceştia ar dori să vadă mai mulţi poliţişti patrulând pe străzi, mai ales în zona barurilor, discotecilor, gărilor şi autogărilor”, a declarat Akos Mora, preşedintele ATOP.
Se formează poliţişti voluntari
În ultimii ani infracţionalitatea a crescut mai ales în satele mureşene, din cauza furturilor din gospodării şi de pe câmp. Preşedintele ATOP consideră că numărul poliţiştilor din comune nu este suficient de mare pentru a acoperi siguranţa publică a mai multor sate. Astfel, s-a născut ideea creării unei poliţii a voluntarilor.
„Este imposibil ca doi-trei poliţişti să vegheze asupra a 8-10 sate. Am discutat cu primarii şi i-am rugat să selecteze câţiva tineri, care, desigur, au şi aptitudinile necesare, pe care să-i includă într-o aşa numită poliţie voluntară, care să ajute poliţia locală. Primele astfel de voluntariate s-au realizat în Gurghiu şi în Acăţari şi avem semnale că funcţionează excelent. Rata infracţionalităţii a scăzut la aproape zero”, a mai spus Akos Mora.
Astfel de voluntariate urmează să fie înfiinţate în Ghindari, Chibed, Sărăţeni şi Cuci. Primarii au căzut de acord, de asemenea, să suplimenteze, din bugetul local, cota de combustibil, pentru ca poliţiştii să poată patrula pe parcursul unei luni întregi.
Pentru ul