Statul german datorează României 18 miliarde de euro în urma unui contract încheiat în 23 martie 1939 prin care Bucureştiul se obliga să livreze Berlinului diverse mărfuri. Cu toate acestea, Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) infirmă teoria, în timp ce reprezentanţii Băncii Naţionale a României nu doresc să comenteze această datorie.
UPDATE
Contactaţi de "Adevărul", reprezentanţii Băncii Naţionale a României nu au dorit să comenteze pe marginea acestei datorii a Germaniei către BNR. "Banca Naţională a României nu doreşte să comenteze aceste informaţii", a declarat Mugur Şteţ, purtătorul de cuvânt al BNR.
Asociaţia Exportatorilor infirmă teoria
Contactat de „Adevărul“, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu, s-a declarat sceptic în legătură cu circuitul banilor, aşa cum este descris acesta în contract. „Eu exclud posibilitatea ca Banca Naţională să fie intermediar între statul german şi exportatorii din România. Poate o altă instituţie, cum ar fi Bancorex sau Eximbank (n.n. – bănci specializate în comerţul exterior), ar putea să se ocupe, dacă lucrurile ar fi aşa cum se spune. Dar – cel puţin după 1990 – exporturile noastre către Germania au fost plătite la timp şi, repet, nu prin intermediul BNR“, ne-a declarat reprezentantul ANEIR.
Şi SUA revendică o datorie de pe vremea lui Hitler
Bloomberg scrie că statul german trebuie să dea socoteală pentru obligaţiuni în valoare de 208 milioane de dolari vândute către SUA după terminarea Primului Război Mondial. Datoriile trebuiau plătite iniţial până în 1930 înainte de venirea la putere a lui Adolf Hitler. Astfel, World Holdings LLC, o companie americană, susţine că deţine un „număr semnificativ“ din aceste titluri de stat şi că a fost refuzată în momentul în care a ce