Joi a părăsit Irakul ultima "brigadă de luptă" a armatei americane, au anunţat agenţiile de presă. Este vorba de un gest simbolic, pe care comentatorii îl analizează şi în contextul bilanţului pe care şi-l face Barak Obama ajuns la jumătatea mandatului. În orice caz, cel puţin în Franţa, această "retragere simbolică" nu a rămas neobservată. Ziarul LIBERATION publică pe prima pagină chiar o fotografie în care vedem mai mulţi soldaţi americani, supraechipaţi, urcând într-un avion.
Joi a părăsit Irakul ultima "brigadă de luptă" a armatei americane, au anunţat agenţiile de presă. Este vorba de un gest simbolic, pe care comentatorii îl analizează şi în contextul bilanţului pe care şi-l face Barak Obama ajuns la jumătatea mandatului.
În orice caz, cel puţin în Franţa, această "retragere simbolică" nu a rămas neobservată. Ziarul LIBERATION publică pe prima pagină chiar o fotografie în care vedem mai mulţi soldaţi americani, supraechipaţi, urcând într-un avion.
Joi seară au fost difuzate la televiziunile din întreaga lume imagini similare, era vorba de o coloană de tancuri americane care treceau graniţa dinspre Irak spre Kuweit. Nu este exclus ca soldaţii americani să fi fost rugaţi să nu facă semnul victoriei în faţa camerelor de luat vederi...
De altfel nici nu a fost remarcat vreun gest cu conotaţie triumfală, cu excepţia bucuriei sincere care se citea pe feţele acestor soldaţi că au scăpat de o formă de infern.
Faptul că această ultimă brigadă de luptă pleacă din Irak nu înseamnă că nu mai rămân pe teren 50 000 de soldaţi americani, având ca misiune esenţială, se spune, pregătirea armatei irakiene.
Pentru Barak Obama, al cărui bilanţ nu este chiar strălucit la jumătatea mandatului, faptul că a început, totuşi, retragerea soldaţilor americani din Irak este o victorie. Cel puţin preşedintelui american nu i se poate reproşa că nu s-a ţinut