„Considerăm procesul de descentralizare a sistemului sanitar un real succes care va aduce o mai mare eficienţă, echitate, sustenabilitate şi stabilitate. După introducerea sistemului de asigurări de sănătate, descentralizarea este cel mai important pas din ultimii ani pentru reformarea sistemului sanitar românesc“ – a declarat dl Cseke Attila, ministrul sănătăţii, la conferinţa de presă organizată miercuri, 11 august a.c., la sediul Ministerului. (...)
Până în prezent, descentralizarea s-a realizat în proporţie de 98%. Există încă 9 unităţi sanitare la care nu au fost sem Publicitate nate protocoalele de predare-primire de către autorităţile locale. Printre acestea – spitalele judeţene din Slatina, Râmnicu Vâlcea, Vaslui şi Focşani. Transferarea către autorităţile locale va creşte autonomia spitalelor din punct de vedere managerial. Autorităţile locale au în administrare logistică, financiară şi umană tot ceea ce înseamnă unitate sanitară publică. Prin descentralizare, managerul acestor unităţi va încheia contractul de management cu conducerea administraţiei locale şi nu cu ministrul sănătăţii, cum se întâmpla până în prezent. Procesul recent finalizat nu creează probleme financiare suplimentare autorităţilor locale deoarece actuala formă de finanţare a spitalelor se va menţine. În acest sens, în continuare, unităţile sanitare cu paturi se vor finanţa pe baza contractelor încheiate cu casele de asigurări de sănătate. Se preconizează ca până la sfârşitul lunii august a.c. să fie achitate arieratele înregistrate de spitale până la 31 martie 2010, în valoare de 673 milioane lei.
„Considerăm procesul de descentralizare a sistemului sanitar un real succes care va aduce o mai mare eficienţă, echitate, sustenabilitate şi stabilitate. După introducerea sistemului de asigurări de sănătate, descentralizarea este cel mai important pa