Salariile şi costurile de producţie în creştere din China "mănâncă" din profiturile companiilor europene şi americane prezente pe această piaţă, astfel că în curând am putea asista la un adevărat exod al multinaţionalelor din China către regiuni mai ieftine, scrie The Telegraph.
Până nu demult considerată a fi "paradisul pe pământ" pentru companiile care şi-au delocalizat producţia aici, China ar putea fi curând evitată de marii jucători economici ai pieţei mondiale.
Potrivit unui raport realizat de banca elveţiană Credit Suisse, cea mai mare parte a companiilor americane şi europene prezente pe piaţa chineză se aşteaptă ca profiturile lor să scadă în următoarele 12 luni, în condiţiile în care se tem că nu vor putea transfera costurile către consumatori.
Cele mai afectate sectoare ar putea fi cele de electronice, îmbrăcăminte şi retail.
"Concluzionăm că presiunile puse de costurile cu forţa de muncă şi cu transportul reprezintă o îngrijorare majoră pentru executivi, însă acestea ar putea fi subapreciate de investitori", se arată în raportul Credit Suisse.
Unele companii s-au trezit însă la timp şi deja au început să părăsească piaţa chineză. Un exemplu în acest sens este gigantul industrial american General Electric, care în mai şi-a anunţat planurile de a-şi muta înapoi producţia de încălzitoare de apă din China în statul american Kentucky, unde a reuşit să negocieze salarii mai mici pentru muncitori. Compania a invocat salariile şi costurile de transport mai reduse, precum şi timpul de livrare mai mic pentru luarea acestei decizii, ce ar urma să se aplice începând cu anul viitor.
Salariile acordate în China în sectorul manufacturier s-au cvadruplat în ultimii zece ani.
Printre ţările către care multinaţionalele şi-ar putea delocaliza producţia în următoarea perioadă se numără Bangladesh, Vietnam, Indonezia, dar şi alte regiun