Numărul fabricilor de bere a scăzut dramatic în România, de la 125 de centre de producţie în 1994, la mai puţin de 20 în prezent.
Bilanţul ultimului an în această industrie arată că aproape 520 de oameni au rămas fără locuri de muncă, trei fabrici de bere cu tradiţie din Haţeg (Hunedoara), Azuga (Prahova) şi Blaj (Alba) şi alte două de dimensiuni mici din Galaţi şi Ialomiţa au fost închise. Astfel, numărul de centre de producţie de bere a mai scăzut cu 5 unităţi, în condiţiile în care în 2008 mai funcţionau în România în jur de 20 din cele 125 de fabrici active în anul 1994, potrivit datelor Asociaţiei Berarii Europei.
Cum s-a ajuns în această situaţie?
"Investitorii au venit aici şi au văzut un consum de bere peste medie şi o populaţie de 21 de milioane de locuitori. Şi Ungaria consumă mult, dar nu are atât de mulţi locuitori. În plus, aici producătorii mari s-au luptat pentru primul loc în piaţă şi au căutat să facă cât mai multe achiziţii, în timp ce berarii mici şi-au vândut afacerile ca urmare a oportunităţilor şi a boom-ului economic care a fost până în 2008", a explicat Shachar Shaine, preşedintele United Romanian Breweries Bereprod (URBB), producătorul berilor Tuborg şi Carlsberg, cu afaceri de 81 mil. euro în 2009.
El a completat că acestea sunt motivele pentru care România este în prezent singura ţară din regiune după Rusia care are o piaţă a berii atât de concurenţială, dominată de principalii producători mondiali.
Shaine, 42 de ani, manager al producătorului berii Tuborg din 1999, povesteşte că în anul în care el a venit pentru prima dată în România existau 55 de berari. Ulterior, numărul acestora s-a diminuat treptat în special ca urmare a consolidării care a avut loc la nivel internaţional.
Spre exemplu, ultima şi cea mai mare achiziţie care a avut loc pe piaţa locală a berii a fost preluarea Bere Mureş, producă