Un număr de opt state, printre care Japonia şi Spania, vor să cumpere surplusul de certificate de emisii de dioxid de carbon ale României, a declarat Adriean Videanu, ministrul Economiei.
"Săptămâna viitoare vom avea o nouă întâlnire a comisiei care gestionează acest proces, formată din patru miniştri şi un consilier de stat al premierului, şi vor începe negocierile. Avem opt cereri, care variază între câteva milioane şi până la 100 de milioane de tone (de dioxid de carbon - n.r.). Nu pot da acum niciun detaliu în plus", a spus Videanu, ieri, la Târgu Jiu.
Fiecare stat semnatar al protocolului de la Kyoto primeşte un număr de certificate de emisii, care îi dă dreptul la o anumită cantitate de emisii de dioxid de carbon, pe baza istoricului de poluare din acea ţară.
Fiecare certificat de emisii corespunde unei tone de dioxid de carbon.
România s-a angajat, în cadrul protocolului de la Kyoto, să reducă cu 8% emisiile de dioxid de carbon în perioada 2008-2012, faţă de anul de referinţă 1989. Însă, pentrui că marile urzine poluatoare s-au închis rând pe rând, ţara noastră şi-a redus cu 38% emisiile poluante.
Astfel că România are un surplus de 300 de milioane tone de emisii pentru perioada 2008-2012.
Potrivit notei de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Economiei în luna aprilie a acestui an, având în vedere preţul vehiculat de piaţă între 4 şi 8 euro pentru un certificat, adică echivalentul unei tone de emisii, România ar putea obţine între 1,2 şi 2,4 miliarde de euro dacă ar vinde toate cele 300 de milioane de certificate.
Însă acest preţ se stabileşte în urma unor negocieri care ar putea da peste cap aceste calcule.
Potrivit Hotărârii de Guvern 432/2010, banii se vor duce în proiecte de investiţii verzi, precum:
- tehnologii curate, incluzând, fără a se limita la, gazeificarea c