Universul se va extinde, foarte probabil, la infinit, până când va deveni un pustiu extrem de rece, arată un nou studiu, potrivit BBC.
Responsabilă de această expansiune este energia întunecată. Deşi nu este încă pe deplin înţeleasă, cercetătorii consideră această energie invizibilă reprezintă 75% din Univers.
Studiul, realizat de o echipă internaţională de specialişti conduşi de profesorul Eric Jullo de la NASA, a fost publicat în revista Science.
Pentru a calcula cantitatea de energie întunecată din cosmos, astronomii au folosit o „lentilă galactică” uriaşă. Este vorba de un cluster de galaxii numit Abell 1689 (un grup de galaxii).
Pentru a înţelege cum energia întunecată este răspândită în spaţiu, astronomii au folosit Telescopul spaţial Hubble pentru a observa modul în care lumina de la stelele îndepărtate era deformată în jurul cluster-ului de galaxii Abell 1689 (din cauza masei şi a gravitaţiei mari ale acestuia). El a funcţionat ca o lentilă cosmică uriaşă ce a permis observarea corpurilor cereşti îndepărtate.
Modul în care lumina este deformată de cluster depinde de trei factori: cât de departe este obiectul observat, masa clusterului Abell 1689 şi distribuţia energiei întunecate. Astronomii au măsurat primele două variabile folosind Telescopul Foarte Mare (VLT) al Observatorului European Sudic, ceea ce le-a permis să calculeze şi al treilea factor.
Distribuţia energiei întunecate le-a arătat astronomilor că Universul va continua să se extindă la infinit. La un moment dat, el se va răci foarte mult şi va avea o temperatură ce se va apropia de zero absolut (−273,15 grade Celsius).
Profesorul Priyamvada Natarajan de la Universitatea Yale, unul dintre specialiştii care au lucrat la studiu, a declarat că cercetarea arată “exact care va fi soarta Universului”.
Distribuţia ener