„Mănânc pâine neagră ca să nu mă îngraş“ sau „mănânc pâine prăjită ca să ard puţin caloriile“, îi auzim adesea pe cei din jurul nostru. Nimic mai fals, sunt de părere specialiştii.
Alimentele, sedentarismul şi moştenirea genetică sunt principalii factori care duc la apariţia obezităţii. În România, ca peste tot în lume, sunt din ce în ce mai multe persoane supraponderale şi obeze. Din păcate, în ultima vreme s-a observat o creştere îngrijorătoare a fenomenului şi în rândul copiilor din cauza alimentaţiei dezechilibrate, bogate în dulciuri şi fast-food. Şi sedentarismul duce la obezitate, iar copiii îşi petrec din ce în ce mai mult timp la calculator, în loc să facă mişcare în aer liber.
Pâine albă, neagră sau prăjită?
O primă idee falsă este că pâinea neagră şi pâinea prăjită slăbesc. Regimul alimentar este foarte important pentru persoanele care vor cu adevărat să slăbească. Este necesară multă voinţă, pentru că dieta trebuie respectată toată viaţa. Regimul de slăbit trebuie să înceapă cu eliminarea din dietă a dulciurilor, în special a celor concentrate, grăsimilor, pastelor făinoase, cartofilor (bogaţi în carbohidraţi). „Pâinea neagră de tip Graham este mai sănătoasă pentru organism datorită fibrelor conţinute, dar în acelaşi timp conţine multe calorii“, susţine dr. Mihaela Tătaru-Abagiu, medic primar endocrinolog. O altă prejudecată este legată de pâinea prăjită. Pâinea prăjită nu slăbeşte şi nici nu poate fi mai sănătoasă pentru organism, în special dacă este asociată cu grăsimi, chiar şi vegetale. Prăjeala este în general nocivă.
Oamenii nu se îngraşă de la glandă
O altă idee falsă este că cineva se poate îngrăşa din cauza dereglării funcţiei glandei tiroide. „Hipotiroidismul nu poate să ducă la obezitate. Bolnavul poate să ia în greutate prin retenţie hidrică, însă nu mai mult de două-trei kilograme. În sc