Canicula din România, arşita din Rusia, dar şi devastatoarele inundaţii din Pakistan au aceeaşi cauză: încetinirea curenţilor jet.Fluxurile de aer din straturile superioare ale atmosferei s-au modificat. În anumite zone, schimbarea a determinat valuri de caniculă, iar în altele, inundaţii.
Curenţii de aer de mare altitudine sau curenţii jet (jetstream) reprezintă, în fapt, vânturi puternice care înconjoară Pământul, de la vest la est, şi care, în mod normal, împing un aer rece din Atlantic spre Marea Britanie.
Mai citeşte şi:
Furtuni la Moscova, după caniculă şi incendii
Numai că anul acesta, fluxurile de aer din straturile superioare ale atmosferei s-au „comportat" bizar. Iar această modificare, afirmă meteorologul britanic Michael Blackbern, citat de presa internaţională, a condus în Rusia la un val de caniculă ieşit din normalitate, iar în Pakistan a generat inundaţii catastrofale.
S-a găsit vinovatul: undele rossby
Potrivit lui, la nivelul curenţilor jet s-a înregistrat un blocaj generat de undele Rossby. Ce s-a întâmplat de fapt? „Atmosfera, în tendinţa ei de evoluţie către echilibru, realizează un permanent schimb de mase de aer între Pol şi Ecuator. Acest schimb se efectuează în urma unor mişcări ondulatorii, prezente permanent în atmosferă (asemănătoare valurilor de la suprafaţa unei ape). Undele sunt mai mari sau mai mici, acoperind un spectru larg, de la cele de ordinul centimetrilor până la cele de ordinul razei Pământului. Acestea din urmă se numesc unde Rossby", explică doctorul în meteorologie Elena Cordoneanu.
„Undele Rossby realizează cea mai mare deplasare meridională de mase de aer, cald spre Pol, respectiv rece spre Ecuator. În general, în emisfera nordică, undele Rossby se deplasează de la vest la est. Câteodată, însă, pot fi staţionare sau chiar „retrograde", adică se deplasează invers,