Anuntul guvernului francez, de a incepe expulzarea tiganilor care traiesc in tabere ilegale pe teritoriul sau a starnit numeroase reactii din partea presei internationale.
BBC scrie ca planul controversat al Frantei a venit dupa violentele de la Grenoble, insa tiganii nu au fost implicati in toate probleme. Cu toate acestea, guvernul sustine ca taberele lor au reprezentat surse de "trafic ilegal" si "exploatare a copiilor pentru cersit, prostitutie si crima".
Guvernul francez a declarat ca salvarea oamenilor din conditiile de trai deplorabile este o politica "decenta si umana", insa grupurile care apara drepturile omului spun ca romii sunt demonizati, iar Romania a avertizat deja Franta in privinta "reactiilor xenofobe".
Franta insista totusi asupra faptului ca actiunile "respecta in totalitate normele europene si nu afecteaza in niciun fel libertatea de circulatie a cetatenilor UE, astfel cum sunt definite prin tratate".
Presedintele Traian Basescu intelege "pozitia guvernului francez". In acelasi timp, Basescu a declarat ca sustine neconditionat "dreptul oricarui cetatean roman sa calatoreasca fara restrictii in cadrul UE". Cu toate acestea, presedintele roman a adaugat ca e pregatit sa trimita politia in Franta pentru a ajuta la punerea in aplicare a schemei de repatriere.
Oponentii politici lui Sarkozy l-au acuzat pe presedintele francez de folosire a problemei tiganilor pentru a transfera atentia publicului de la coruptia din tara si pentru a stimula popularitatea sa in randul cetatenilor francezi.
Expulzarile din Franta vin pe fondul preocuparilor franceze ce privesc modul de gestiune a populatiilor mobile care s-au extins in Uniunea Europeana, noteaza Wall Street Journal.
In ultimul deceniu, tarile central si est-europene, inclusiv Ungaria, Bulgaria si Romania, ale caror populatii sunt in