Oraşele Oradea şi Debreţin ar putea deveni o aglomerare urbană de gen eurometropolis. Finanţările europene, infrastructura interconectată, lipsa graniţelor sunt soluţiile maghiarilor pentru dezvoltarea Oradei şi a Debreţinului.
„La începutul anilor ’90 am fost la Cluj, la o înmormântare. Când am ieşit din România am stat la coadă, în Borş, unsprezece ore şi jumătate. Astăzi nu am stat niciun minut la frontieră”, a spus Suli Zakar Istvan, cercetător la Universitatea din Debreţin. Profesorul susţine că atât Oradea, cât şi Debreţin stau pe o mină de aur şi cu puţină implicare, regiunea din jurul celor două oraşe s-ar putea dezvolta foarte mult. „În principal în domeniile economic şi privat, colaborarea a rămas foarte mult în urmă”, a adăugat Suli Zakar Istvan. „Trebuie să ne gândim la organizarea unui eurometropolis Oradea – Debreţin”, a subliniat profesorul.
Drumuri interconectate
O astfel de aglomerare urbană ar putea ajuta, de exemplu, în domeniul forţei de muncă. Dacă firmele din Debreţin au nevoie de muncitori calificaţi într-un anumit domeniu, iar Oradea are forţa de muncă necesară pentru care nu poate asigura locuri de muncă, ar avea de câştigat ambele comunităţi. O parte importantă pentru dezvoltarea celor două comunităţi este infrastructura. „Autostrada care ajunge la Debreţin ar mai avea nevoie de doar de câţiva kilometri în plus, pentru a o lega de Oradea. Nu ar avea de câştigat doar Oradea şi Bihorul, ci şi Clujul şi restul judeţelor din zonă”, a explicat Suli Zakar Istvan. Consulul Ungariei la Cluj, Szilagyi Matyas, a declarat în această dimineaţă pentru Adevărul de Seară, că Ungaria are deja două proiecte pe infrastructură, care au menirea să ajute la dezvoltarea regiunii.
„Autostrada M3, care ajunge până la Debreţin, va fi legată de România la Borş. În condiţiile în care se va finaliza Autostrada Transilvania, tronsonul Borş -