Un istoric american a studiat veniturile din Roma antică şi a constatat că unii conducători de care puteau deveni superbogaţi, fiind mai bine plătiţi decât vedete precum Tiger Woods.
Idolatrizaţi precum cei mai mari campioni sportivi din zilele noastre, imortalizaţi cu statui şi inscripţii, eroii Romei imperiale aveau parte şi de compensaţii financiare fabuloase. Ben Hur, cu periculoasele sale curse de care, câştiga, din câte se pare, cam cât un atlet de talie mondială sau chiar mai mult. Un profesor american a decis să corecteze indicaţiile făcute de redactorii de la Forbes despre Tiger Woods, care este indicat drept „primul atlet din istorie care a câştigat peste un miliard de dolari în cariera sa“. „Câştigurile campionului de golf sunt nimic în comparaţie cu conducătorii de care de curse din Roma secolului al II-lea după Christos“, a precizat profesorul Peter Struck, într-un articol dat publicităţii de revista de istorie Lapham’s Quarterly.
Conducători bogaţi
Afirmaţia lui Struck are la bază o inscripţie pe marmură, găsită într-un mormânt din Roma, unde este citat conducătorul de car (numit şi auriga) Gaius Appuleius Diocles, câştigătorul a aproape 36 de milioane de monede, echivalentul a aproximativ 15 miliarde de dolari. Ca şi în prezent, Gaius Appuleius Diocles era plătit mult mai bine decât un important funcţionar de stat, de exemplu, un guvernator al unei provincii din imperiu, iar cu banii săi ar fi putut cumpăra suficiente grâne pentru a asigura hrana întregii Rome timp de un an. Inscripţia nu ne precizează însă dacă premiile erau câştigurile nete sau trebuia să le împartă cu „echipa“ pentru care concura, însă lunga listă de victorii menţionate în text ne face să credem că acest auriga era printre cei mai buni de pe piaţă. În timpul curselor, conducătorii de car purtau căşti roşii, albe, albastre sau verzi, fiecare culoare cores