Oficial, peste 160.000 de turişti sunt cazaţi în acest weekend pe litoral. Neoficial, numărul lor poate fi mult mai mare, căci hotelierii nu dau întotdeauna chitanţe pentru banii încasaţi. Sursa: Simona Diaconu
De exemplu, statisticile Asociaţiei Litoral - Delta Dunării nu includ şi turiştii cazaţi la “particulari” sau în campinguri. Cum preţurile practicate de aceştia sunt mai mici, oamenii nu mai cer bon sau factură, astel că banii se scurg în economia neagră.
“La particular am dat 70 de lei pe noapte şi e foarte curat: gresie, faianţă, apă caldă. E adevărat, e baia comună la 4 camere, dar suntem în gaşcă şi nu ne deranjează. La hotel, pentru o cameră asemănătoare, numai că avea şi baie, ne-au cerut 180 de lei. Am mai negociat şi au ajuns la 130 însă cu banii aştia dormim 2 nopţi într-o casă răcoroasă, cu leagăn şi grătar în curte”, spune Liviu, care se află pe litoral împreună cu prietenii săi.
Au ajuns ieri, după prânz şi s-au cazat în casa unui localnic din Costineşti. Întrebat dacă a cerut bon sau chitanţă, Liviu spune că nu îl mai interesează dacă proprietarul dă ceva bani la stat, cât timp statul oricum cheltuie banii aiurea.
Potrivit datelor Asociaţiei Litoral - Delta Dunării, citate de Mediafax, cei mai mulţi turişti înregistraţi oficial sunt în Neptun - 43.372. Pe locul al doilea se plasează Mamaia, cu 41.488 de turişti înregistraţi oficial, şi Costineşti, cu 29.330 de turişti înregistraţi.
Mamaia, detronată de Neptun
Peste 35.000 de turişti se află în Eforie, Năvodari şi Mangalia. De asemenea, peste 10.000 de turişti se află deja la început de weekend în Vama Veche.
Cei mai puţini turişti cazaţi, oficial, în structurile hoteliere sunt în Tuzla - 70 de turişti, 23 August - 105 turişti, şi Constanţa - 1.307 turişti.
După 15 august, hotelierii au redus tarifele cu 30%.