Consumul de peste gras cum ar fi sardinele, somonul si stavrizi ii ajuta pe baietii aflati la varsta adolescentei sa se simta mai putin deprimati, sugereaza un nou studiu japonez.
Acizi grasi Omega-3, in special EPA si DHA, se gasesc cu precadere in uleiul de peste. Deoarece aceste substante nutritive au un rol important in functionarea creierului, multi cercetatori s-au intrebat daca o cresterea consumului de ulei de peste ar putea reduce riscul de depresie. Dar studiile privind aceasta asociere nu au avut rezultate concludente in randul adultilor.
Pana in prezent, cercetatorii nu au studiat efectul acestor substante asupra tinerilor, care sunt de asemenea predispusi la depresie. Kentaro Murakami de la Universitatea din Tokyo si colegii sai au analizat dietele si rata de depresie la mai mult de 6.500 elevi de liceu japonezi, cu varste cuprinse intre 12 si 15 ani, scrie Vancouversun.
Datele au aratat ca 23 la suta dintre baieti si 31 la suta dintre fete au suferit de simptome de depresie, inclusiv sentimente de inutilitate, lipsa de speranta si tulburari de somn.
Pe baza chestionarelor privind alimentele consumate si ajustand factori precum varsta si nivelul de educatie al parintilor, chestionarii au descoperit ca baietii care au mancat mai mult se incadrau in prima cincime a clasamentului in functie de cantitatea consumata, adica prezentau un risc de depresie cu 27% mai mic.
Diferente similare au fost observate in mod special atunci cand a fost analizat nivelul de EPA si DHA continut in pestele consumat.
Oamenii de stiinta nu au identificat insa niciun efect al uleiului de peste asupra riscului de depresie in randul fetelor.
Consumul de peste gras cum ar fi sardinele, somonul si stavrizi ii ajuta pe baietii aflati la varsta adolescentei sa se simta mai putin deprimati, sugereaz