Nu-i vede nimeni la televizor, dar sunt cei care încearcă să salveze vieţile celor care aleg să moară pe şine. Sting incendii, culeg şi recuperează ce pierd oamenii de pe peron.
Au pregătire de pompieri, de salvatori de mină, instruire de "prim ajutor", sunt pregătiţi să intervină 24 din 24, în caz de cutremure sau calamităţi - pentru acţiuni de tip "search and rescue" ( n.r. - căutare şi salvare) -, se deplasează, la suprafaţă, cu autospeciale ca acelea ale SMURD şi, cu toate astea, nu-i vezi la ştiri. Se pricep la descarcerări, salvează vieţi, recuperează bunuri, cară cadavre - sau rămăşiţele celor decedaţi, după caz -, dar nu sunt niciodată în faţa camerelor de luat vederi.
N-au elicopter, nici girofar, dar sunt o "unitate" de elită. Sunt electricieni, lăcătuşi-mecanici, pompieri sau te miri ce orice altceva. Simpli meseriaşi. Nici unul n-a dat vreun interviu. În total sunt 50, două echipe, împărţite în trei ture. Una pe zona de nord, cealaltă pe sud.
Au grijă de cei 650.000 de călători, din cele 48 de staţii, care circulă pe 60 de kilometri de şină dublă. Sunt "Salvatorii" de la metrou.
Salvatorii fără medic şi girofar
"Nu suntem nici cal, nici măgar!", exclamă cu năduf Traian Luca, şef de serviciu la Secţia de Urgenţe şi Informaţii Clasificate a Metrorex.
"Avem două autospeciale, dotate cu tot ce trebuie, trusă de descarcerare, de prim ajutor, extinctoare, furtune, costume calorice, lanterne, etc., da’ nu cu girofar. Medicii sunt de la Salvare. Dacă se întâmplă ceva şi se blochează un tunel, băieţii merg pe la suprafaţă! O maşină e la intersecţia lu’ Dimitrie Cantemir cu Splaiul Independenţei - la staţia Unirii 1 - şi alta la colţu’ lu’ Titulescu cu Calea Griviţei - la Basarab 2 !". Îi sare în ajutor şoferul maşinii de la Unirii 1, Mihai Stoian: "Mergeam la intervenţie şi m-a luat radarul! Cu