Incoerenţa clasei politice şi instabilitatea economică a României aduc în actualitate o întrebare dificilă: pot guverna tehnocraţii mai bine decât politicienii? În ultimul timp, românii sunt tot mai nemulţumiţi de actuala guvernare. Este însă viabilă înlocuirea Guvernului cu o echipă de intelectuali?
De-a lungul celor cinci cicluri electorale, rata participării la vot a românilor a scăzut continuu la fiecare alegere, iar încrederea în clasa politică se situează astăzi la una dintre cele mai mici cote.
Românii acuză aproape în unanimitate politicienii pentru problemele greu de rezolvat ale sistemului economic şi, deseori, aceste acuzaţii sunt însoţite şi de clamarea nevoii de implicare în viaţa politică a unor oameni noi.
Citiţi şi: Culisele unei toamne politice agitată
Tehnocraţii n-au grija partidului
„Reîmprospătarea" mediului politic din România, aducând la guvernare o echipă de intelectuali specialişti, pare, pentru mulţi dintre alegători, soluţia ideală. Este însă fezabil un guvern de tehnocraţi?
Guvernele tehnocrate sunt tipuri relativ nou‑apărute în practica politică. Acestea se deosebesc de guvernele politice în special prin faptul că membrii lor sunt specialişti cu o pregătire profesională rigidă, nefiind afiliaţi niciunui partid. Aşadar, tehnocraţii nu sunt purtătorii unei responsabilităţi politice, ci numai a uneia profesionale: gestionarea şi administrarea corectă şi eficientă a obligaţiilor ministeriale.
Nefiind „angajaţi" într‑un partid, aceştia nu promovează interesele unui anumit emitent politic, limitându-se la interese generale şi la atribuţiile cu care au fost învestiţi. În consecinţă, susţinerea lor ar trebui să nu fie limitată doar la o anumită parte a Parlamentului, iar măsurile aplicate ar trebui să fie conforme cu interesele generale ale societăţii.
Aplicarea cu riguro