Un fenomen actual in turismul international este aspectul "incaruntirii" turistilor. Marea majoritate a turistilor sunt in varsta. Oamenii tineri, cu copii, se multumesc sa-si petreaca concediile aproape de casa, prin parcuri nationale si locuri de camping pe marginea apelor sau prin munti. Tururile organizate, cu avionul, autobuzul sau cu trenul, nu ii atrag, din motive economice.
Cei mai in varsta, "carunti" au mai mult timp si bani si daca se simt in stare, prefera automobilul, din moment ce prezinta modalitatea cea mai flexibila: iti poti schimba itinerarul cum vrei, poti sa te opresti unde vrei, etc. Cu un grup organizat asa ceve e imposibil. O familie tanara trebuie sa economiseasca bani pe o perioada destul de lunga, probabil peste un an, ca sa faca o calatorie in alte tari.
Romania reala: Turismul incotro? (I)
Romania reala: Turismul incotro? (II)
Romania reala: Turismul incotro? (III)
Varstnicii, pe de alta parte, pensionari, daca isi pot permite, de multe ori se hotaresc sa plece, in decurs de cateva zile. Itinerariul nu este ales pe baza criteriilor financiare, ci pe baza considerentelor prezentate de elementul de comfort si gradul de convenienta oferit. Din acest punct de vedere, SUA si Canada atrag mai multi turisti, decat tot restul lumii. De ce? Pentru ca industriiile turistice de acolo sunt bazate pe cultura servicilui, oferind cele mai placute experiente pentru vizitatori.
Pentru ca turistii lumii sunt din ce in ce mai batrani, unele tari din lume, cum ar fi India, Tailanda, China si Marocul au examinat situatia existenta si au ales niste solutii originale, practice, creand asa-numitul turism medical. Oamenii din toata lumea, in special din tarile industrializate, merg acolo pentru operatii complexe, cum ar fi inlocuirea articulatiilor, transplanturi de organe, etc.
Doctorii locali