Germania e pe val. Marile corporatii se bucura de un climat stabil, iar clasa mijlocie prinde viteza. Chiar, si in aceste conditii, este devreme pentru stari euforice, deoarece pericolul unei a doua recesiuni nu este exclus.
Si, totusi, e adevarat. Peste tot domina o stare de relaxare, iar zambetele au reaparut pe fetele investitorilor. Toti cred in sfarsitul perioadei negre. Curg comenzile pentru producatorii germani, indiferent ca este vorba de industria constructoare de masini sau cea de autovehicule. Firmele au inceput, deja, sa lucreze la capacitate maxima, analizeaza dw-world.de
Si, totusi, este devreme pentru asemenea stari de euforie. Pericolele continua sa pandeasca dupa colt si ar fi mai intelept sa asteptam putin, inainte ca toata societatea sa rabufneasca in petreceri de sarbatoare.
Mai este, insa, ceva. Evenimentele de la inceputul crizei financiare mondiale si pana astazi ne arata ca economia germana nu se poate sustine singura, fiind dependenta de comenzile externe. Tocmai din cauza crizei, exporturile au scazut, iar acest lucru s-a reflectat rapid in economie. De curand, insa, comenzile externe au crescut si, in mod natural, si la Berlin s-a simtit o revigorare optimista a pietei. In acelasi timp, cererea pe piata interna este destul de slaba.
Trebuie sa acceptam si faptul ca succesul mare al exporturilor germane se datoreaza, in mare masura, si lipsei de vointa a grecilor care nu au economisit deloc, cheltuind haotic. Daca la inceputul anului, euro nu ar fi suferit o cadere drastica pe pietele internationale, acum nu ar fi fost atat de populare produsele germane si nici economia nu s-ar fi revigorat atat de repede.
Peste tot in lume, economiile interne incep sa-si revina, pe baza unor pachete mari de imprumuturi. Ce se va intampa, cand aceste pachete isi vor indeplini misiunea si vor inceta