Comunitatile de rromi din Europa, aflate in centrul disputei privind imigratia in Franta, sunt alungate de saracie din Romania si Bulgaria, cele mai sarace tari din UE.
"Aici suntem ca vagabonzii. Noi nu avem de lucru, nu avem nimic", a declarat Ion Gheorghe, unul dintre rromii repatriati la Bucuresti din Franta, ca parte a unei represiuni guvernamentale privind taberele ilegale de rromi, etichetate de unii ca rasista si xenofoba, scrie AFP.
"Vom sta acasa daca vom gasi de lucru, dar e dificil, pentru ca aceasta tara este mai saraca decat Franta", a spus un alt rrom din Romania, care a plecat impreuna cu familia din Grenoble.
Romania a fost lovita de una dintre cele mai grave recesiuni din blocul celor 27 de state UE. Estimarile arata ca economia sa se va contracta in acest an, iar guvernul a trebuit sa ia masuri drastice de austeritate, inclusiv reducerea salariilor din sectorul public cu 25 de procente, pentru a indeplini conditiile FMI.
Multi romani, nu doar rromi, au fost obligati sa isi incerce norocul in strainatate, in tari precum Spania, Italia si Franta, comenteaza AFP.
Cei mai multi rromi care pleaca in aceste tari provin din comunitati foarte sarace, din mediul rural, acolo unde exista probleme uriase legate de educatie si infrastructura, a spus Mihai Neacsu, director al organizatiei pentru Drepturile Rromilor Amare Rromentza.
Rromii care migreaza reprezinta insa doar o parte mica din numarul rromilor din Romania, estimat intre 530.000 si 2,5 milioane. In Bulgaria, traiesc intre 700.000 si 800.000 de rromi, potrivit estimarilor ONG-urilor si 350.000 conform datelor oficiale. Aproximativ 450.000 traiesc in Serbia si intre 350.000 si 530.000 in Slovacia, potrivit cifrelor europene.
Pe langa saracie, rromii sufera din cauza respingerii, caci unii bulgari ii vad drept hoti si i