"Proiectul Rosia Montana a putut fi angajat aici, pentru ca Romania este una dintre ultimele tari din Uniunea Europeana in care mai poti face lucruri ilegale, folosindu-te de interpretarea legilor"
Doctorul Peter Oostveen este un chirurg olandez naturalizat in Romania. Povestea venirii sale la Bucuresti este scurta, dar captivanta: " Locuiam in California, iar pe 21 decembrie 1989 am fost sunat de cineva din grupul meu de prieteni doctori, cu care plecam deseori in misiuni urgente (eu in calitate de pilot si chirurg). Mi-au spus ca e revolutie in Romania, ca trebuie sa plecam urgent cu "Medicii fara Frontiere". N-am stat pe ganduri si pe 22 decembrie eram sosit pe aeroportul Otopeni. Am operat la spitalul Fundeni, la Urgenta, unde am scos gloante din oameni. A fost o experienta dramatica. Eram pentru intaia oara in Romania. Credeam ca asta va fi tot: ca vin aici si nu raman mai mult de 6 luni. Doua saptamani mai tarziu, a venit primul avion cu ajutoare pentru dotarea unor spitale - donatii de echipament medical, pentru ca nu aveam cu ce lucra. Apoi am ramas in Romania un an si jumatate, dupa care m-am intors in California. Ma gandeam cat de multe lucruri sunt de facut aici, si cum in viata mea intervenise de ceva vreme divortul, sotia ramanand in SUA, iar copiii la Bruxelles, in 1994 m-am stabilit permanent aici. Fiind in Europa, naveta catre copii era mai usoara. Apoi m-am casatorit cu o romanca si viata mea este aici. Multi dintre cei care ma cunosc spun ca, dupa 21 de ani, simt si ma comport cateodata "mai roman ca romanii"".
Intr-adevar, doctorul Oostveen este mai roman decat multi dintre cei care, desi sunt "romani" prin nastere, tradeaza valorile nationale, patrimoniul si mostenirea stramosilor. Ma refer aici in mod special la patrimoniul natural si construit de la Rosia Montana, fata de care d-l Oostveen, prin asociatia sa si a sotiei sale, Si