Azi noapte, în jurul orei 00.00, specialiştii din Craiova au intervenit pentru a-l salva pe băieţelul de doi ani, din Târgu Jiu care s-a înecat cu un bob de fasole.
Alin Dumitru, de doi ani, din comuna gorjeană Aninoasa, a ajuns azi-noapte Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova în comă, după ce a înghiţit un bob de fasole. Copilul fusese îngrijit la Spitalul Tudor Vladimirescu din Târgu-Jiu, dar medicii gorjenii nu au putut să scoată bobul pentru că în dotarea spitalului nu se află un bronhoscop pentru copii, aparat folosit pentru scoaterea corpurilor străine înghiţite de pacienţi. „Nu s-a putut să scoate bobul de fasole pentru că nu avem aparatura necesară. A fost stabilizat şi am decis transferarea pacientului la spitalul din Craiova pentru a se face această intervenţie“, a precizat Liliana Puiu Crăciun, medic şef al Unităţii de Primiri Urgenţe Târgu-Jiu.
Stare stabilă
Alin Constantin Dumitru a fost preluat de medicii din Craiova. După câteva ore cadrele medicale au reuşit să scoată bobul de fasole şi să-l stabilizeze de copil. „Pacientul a ajuns la noi în comă de gradul patru şi stop cardio-respirator. A fost resuscitat timp de opt minute, nu avea reflexe şi nu putea fi ventilat. Acum nu mai este în comă, dar suntem rezervaţi în privinţa şanselor lui de recuperare“, a spus doctor Bogdan Fănuţă, de la secţia ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova.
Un aparat la zeci de cazuri
„Au fost mai multe cazuri în spitalele din regiune, în această perioadă, de copii care au înghiţit boabe de fasole, de porumb sau seminţe care au fost transportaţi la Spitalul Nr. 1 din Craiova din cauză că la unităţile medicale judeţene respective nu există un bronhoscop. Singurul aparat din regiune se află la Spitalul Judeţean de Urgenţă craiovean, astfel că toţi pacienţii sunt rezolvaţi de medicii de aici“, a declarat doctor Ştefan Popescu