Echipajul Phoenix porneşte la un nou drum. Vom părăsi Insula Santa Maria şi Arhipelagul Insulelor Azore şi vom naviga 500 de mile până la un nou arhipelag, Madeira.
Luni (5.07) dimineaţă am umplut tancul şi bidoanele cu apă. Am mers la marină să văd dacă mai e ceva de plătit. Managerul care, cu patru zile în urmă, era arogant şi acrit se transformase între timp într-un borcan cu miere: "Nu, nu mai avem nimic de plătit; ne urează drum bun şi speră să revenim cândva". Ne văzuseră localnicii filmând şi fotografiind. I-am susurat şi eu tipului că lucrăm pentru Televiziunea naţională.
Aprovizionare nu am făcut. Timp de mai bine de o lună ne-am delectat cu fripturici, brânzici, vinuţuri şi alte bunătăţi. La oricare oglindă ne uitam, concluzia era una singură: ne-am îngrăşat! Am discutat cu echipajul. Atât comandantul, cât şi bucătarul au concluzionat: a sosit vremea dietei. Pe durata celor cinci zile cât va dura traversada vom păpa orezuţ, conform regimului Oshawa.
La ora 12 ne-am dezlegat de la ponton şi am ieşit din port. Marius derolează focul mare şi opreşte motorul. Avem vânt din sector E-N-E la 15-17 noduri. Ridică şi randa şi, cu vânt strâns, ne îndepărtăm de insulă, urmând un curs de 145 de grade. Spre seară, vântul se întăreşte la 20-24 de noduri. Marius ia o tertarolă la randă, strânge focul mare şi îl derolează pe cel mic. Oceanul e agitat, valurile au 2,5-3 m. Spre dimineaţă (6.07), valurile au început să măture puntea. Intră apă pe la hubloul din prova şi, noutate, şi pe la cel din baie. Navigaţia cu vânt strâns e neplăcută. Deplasarea în barcă e dificilă. Gătitul pe o astfel de alură e un exerciţiu de echilibristică. La ora 10 pregătesc prima porţie de orez udată de câte o cană cu ceai neîndulcit. După cea de-a doua porţie de la ora 16:30, Marius are o revelaţie. Citez din jurnalul de bord: "orezul cu bobul lung, fiert în trei