Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj fac apel către viitoarele mămici care doresc să facă operaţie de cezariană să opteze pentru naşterea naturală, deoarece Clinica de Neonatologie a Spitalului Judeţean din Craiova este ocupată la capacitate maximă. Situaţia este critică după ce neonatologii de la celelalte spitale trimit tot mai mulţi prunci la Spitalul Judeţean, de teamă să nu le moară în secţie şi să declanşeze astfel alt scandal în sistemul medical. Situaţia este însă mult mai gravă, deoarece zilnic nenumărate femei din Oltenia aleg ca modalitate de a aduce pe lume pruncii prin cezariană, de teamă să nu le pună acestora viaţa în pericol. „În momentul în care o femeie alege să aducă pe lume un copil prin operaţie de cezariană, micuţul trebuie ţinut câteva zile sub observaţie la Terapie Intensivă, în incubator, până se obişnuieşte cu mediul. În cazul unei naşteri normale, la termen, copiii sunt perfect sănătoşi şi nu mai este nevoie de incubatoare sau aparate de oxigen“, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj. Secţia de Reanimare pentru nou-născuţi, de la Spitalul nr. 1, are o capacitate de zece locuri.
În prezent, toate locurile sunt ocupate, Maternitatea din Craiova fiind clasată cu gradul III în toată regiunea Olteniei, dispunând, potrivit reprezentanţilor DSP Dolj, de dotări foarte bune. Doar vineri au fost internaţi trei bebeluşi din alte judeţe.
Medicii afirmă că se impune operaţia de cezariană dacă fătul are o poziţionare nefirească şi dacă gravida are o cicatrice uterină anterioară cezarienei, pentru că există riscul apariţiei unor complicaţii; are miopie accentuată (medie sau forte); suferă de boli de inimă, ceea ce o împiedică să facă efort mare; a mai făcut o cezariană; are placentă praevia, caz în care există un risc major de hemoragie; are bazinul prea strâmt, fapt care ar