Ca să reziste verii toride, oamenii din Fierbinţi, micul orăşel aflat în inima Bărăganului, se înghesuie la cişmelele de pe stradă.
Temperaturile înregistrate au fost, în acest an, chiar şi de 41 de grade Celsius. „Verile sunt toride la Fierbinţi pentru că localitatea este situată într-o vale, iar vântul nici măcar nu adie. Dacă verile sunt toride, iernile sunt extrem de aspre din acelaşi motiv. În aceeaşi situaţie se mai află şi alte localităţi din Ialomiţa, cum ar fi Reviga şi Crunţi", ne-a declarat Atila Zaharia, şeful staţiei meteo Slobozia.
La Fierbinţi, răcoarea se simte doar preţ de câteva ore, când crapă de ziuă, şi apoi seara, după ora 21.00. De când se ştiu, oamenii fac faţă cum pot temperaturilor ridicate. Pentru ca soarele arzător să nu-i prindă la câmp, legumicultorii se trezesc cu noaptea-n cap şi trec la treabă. Culturile de ardei, roşii, vinete, varză şi conopidă au nevoie de apă mai mult ca niciodată. Arşiţa nu mai conteneşte, iar plantele suferă mai mult decât oamenii.
Vasilica Dumitrache (40 de ani) a cultivat anul acesta peste zece hectare cu legume. Ca să îşi poată uda culturile, femeia a săpat un puţ pe câmp din care scoate apă cu ajutorul unei motopompe. Instalaţia de irigat a fost construită de soţul său. Omul s-a inspirat de pe internet şi a pus apoi în practică. „Acum ar fi foarte bine să plouă, dar văd că Dumnezeu nu vrea să ne ajute. Trebuie să ne descurcăm cum putem", spune femeia.
Pentru oamenii care au treabă şi sunt nevoiţi să iasă din casă tocmai când soarele arde mai tare, autorităţile au amplasat mai multe cişmele. „Am încercat să-i mai răcorim cât de cât pe oameni. Într-adevăr, este foarte cald aici, la noi. Pur şi simplu ne topim", spune Iusein Iuksel, primarul din Fierbinţi.
Cişmelele ţin căldura la distanţă
La capătul oraşului, Florin Dumitru (34 de ani) merge agale. Toropit de căldură, o