Cristian Vîlcu (40 de ani), primul pompier care a intrat în iadul de la Secţia de Reanimare a Spitalului „Panait Sârbu“, spune că este încă marcat de ce s-a întâmplat în „maternitatea groazei“. Şeful Gărzii Intervenţie Grozăveşti, din cadrul ISU, s-a gândit la fiica sa în vârstă de 9 ani în timpul operaţiunii de salvare a celor 11 bebeluşi.
La cinci zile de la nefericitul eveniment, Cristian Vîlcu susţine că este încă marcat, ca om, de ce s-a întâmplat în „maternitatea groazei". „Ca pompier, am trecut peste acel eveniment încă de luni noaptea. A trebuit să fac asta, pentru că sunt un profesionist, dar ca om o să mai treacă ceva timp până o să uit, dacă o să reuşesc vreodată", susţine salvatorul.
Gravidele din Vest fug în Ungaria să nască, speriate de pericolele şi murdăria din maternităţile româneşti
Firul tragediei
Cristian Vîlcu povesteşte cu tristeţe ce s-a întâmplat luni seară, amintindu-şi fiecare detaliu.
Apelul care anunţa tragedia a venit la Secţia Grozăveşti, la ora 18.37. Peste un minut, trei autospeciale de intervenţie cu apă şi spumă, o autoscară mecanică şi o maşină cu medic plecau din curtea instituţiei. În cinci minute, lucrătorii ISU erau deja la Maternitatea Giuleşti, gata pentru orice.
„În momentul sosirii am constatat că ieşea mult fum de la etajul doi. Ştiam că la acest nivel este Sala de Reanimare, dar am sperat că incendiul să nu fie chiar la Terapie Intensivă", spune pompierul Cristian Vîlcu.
Din păcate, la primul etal al clădirii, i-a fost confirmată temerea. „Aici ne-a întâmpinat o asistentă care ne-a spus că sunt aproximativ 15 copii în Salonul de Reanimare. Eram şapte pompieri: patru am luat-o pe scările principale, iar ceilalţi trei au urcat pe scările secundare", povesteşte eroul.
Când a ajuns la etajul al doilea a fost „lovit" de haosul creat pe coridor: mămi